以前のポストでも紹介したジェイミーのビデオポッドキャスト。
その中のレシピ、FISH PIE。
俺が料理する目的の一つに、炭水化物、脂肪の少ないものを食べる、というものがある。
そして、日本人なので、オーブンをそれほど使い慣れてないというのもあり、
FISH PIEか。パイ生地とか作るの嫌だな、
と思って無視していた。
しかし、ビデオを見てみると、パイ生地使わないんだよね。
しかも、すごく簡単で、日本でも海外でも手に入る食材ばかり。
野菜も、レシピにないものも、適当に入れても大丈夫なので、
鍋料理とか味噌汁みたいに、残りものを使うのにも最適。
これ、いいよ。
グラタンとか作ってみたら、もっとおいしくするTIPが見つかるかも。
ホワイトソースを作って入れると、より具財の味がお互いになじみ、クリーミーになる。
ないと、少し水っぽくなったり、つなぎが足りない感じ。
あとは、好みで、鶏がらスープの素、マヨネーズ、ケイパー、マスタードなどを若干入れてもいいかも。
まあ、入れてしまうと失敗するかもだから、後から味を見ながらつけながら食べるのがベストかな。
ともあれ、ジェイミー関連はイギリスで楽しみなものの一つ。
イギリス人にとっては、食傷気味だろうけど、そのくらいの方が、イギリス初心者にはちょうどいい。
日本で話す時、有名じゃないと、みんな分からないから、話が膨らまないし。
White sauce, also known as Béchamel, is used in a variety of dishes and is the base for many sauces. Here are the steps for a basic medium white sauce, with adjustments for other thicknesses.
Difficulty: Easy
Time Required: 15 minutes
Here's How:
- In a small, heavy saucepan, melt 2 tablespoons of butter over low heat.
- Blend 2 tablespoons of flour into the melted butter.
- Add 1/4 teaspoon of salt.
- Cook over low heat, stirring, for 4 to 5 minutes. Cooking for this length of time will minimize 'flour' taste.
- Slowly add 1 cup of milk, stirring constantly.
- Continue cooking slowly until smooth and thickened.
- For thin white sauce, follow the instructions above, but use 1 tablespoon of butter and 1 tablespoon of flour. Thin white sauce is used in cream soups.
- For thick white sauce, follow the instructions above, but use 3 tablespoons of butter and 3 tablespoons of flour. Thick white sauce is used in soufflés.
- For heavy white sauce, follow the instructions above, but use 4 tablespoons of butter and 4 tablespoons of flour. Heavy white sauce is used as a binder for croquettes.
Tips:
- To make the standard Béchamel, after adding the milk to the medium white sauce recipe add 1 small onion studded with 3 cloves, a bay leaf, and a grating of nutmeg.
- Light stock, cream, or a combination may be used in place of the milk.
- Add more flavor by seasoning with celery salt, nutmeg, a teaspoon of lemon juice, onion juice, or sherry, or a few tablespoons of chopped chives or parsley .
What You Need:
- Heavy saucepan
- 2 tbsp butter
- 2 tbsp flour
- 1/4 tsp salt
- 1 cup milk
※何度か、繰り返し作ってみている。
ホワイトソースも、最初はダマになって全然ダメだったけど、少しずつうまくなってきた。
ホワイトソースを作ったり、オーブンで焼いたりしていると、ちゃんと料理してる感があっていいね。
卵が余っている時は、ホワイトソースと一緒に、つなぎとして少しだけ加えるといい感じ。
アボカド、ツナなども合いそう。
※イギリス英語へ慣れることと、イギリス情報を得るために、
イギリス関連のDVDを借りてみた。
Notting Hill は、内容は、、、ハリウッド。
Notting Hillは、住む場所の候補なんだよね。
もう少しGumtreeなどで調べたり、ロンドンに住んでいたMichelleに訊いてみようと思う。
もう一本は、Monty Python's The Meaning of Life。
適当に流して見たけど、うーん、ちょっと古すぎる。
まあ、モンティパイソンがどんな感じか、が分かっただけでも、イギリス用の雑学として、いいかな。
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