Sunday, November 22, 2009

Jamie's Fish pie recipe.


以前のポストでも紹介したジェイミーのビデオポッドキャスト。

その中のレシピ、FISH PIE。

俺が料理する目的の一つに、炭水化物、脂肪の少ないものを食べる、というものがある。

そして、日本人なので、オーブンをそれほど使い慣れてないというのもあり、

FISH PIEか。パイ生地とか作るの嫌だな、

と思って無視していた。

しかし、ビデオを見てみると、パイ生地使わないんだよね。

しかも、すごく簡単で、日本でも海外でも手に入る食材ばかり。

野菜も、レシピにないものも、適当に入れても大丈夫なので、

鍋料理とか味噌汁みたいに、残りものを使うのにも最適。

これ、いいよ。

グラタンとか作ってみたら、もっとおいしくするTIPが見つかるかも。

ホワイトソースを作って入れると、より具財の味がお互いになじみ、クリーミーになる。

ないと、少し水っぽくなったり、つなぎが足りない感じ。

あとは、好みで、鶏がらスープの素、マヨネーズ、ケイパー、マスタードなどを若干入れてもいいかも。

まあ、入れてしまうと失敗するかもだから、後から味を見ながらつけながら食べるのがベストかな。

ともあれ、ジェイミー関連はイギリスで楽しみなものの一つ。

イギリス人にとっては、食傷気味だろうけど、そのくらいの方が、イギリス初心者にはちょうどいい。

日本で話す時、有名じゃないと、みんな分からないから、話が膨らまないし。



 White sauce, also known as Béchamel, is used in a variety of dishes and is the base for many sauces. Here are the steps for a basic medium white sauce, with adjustments for other thicknesses.
Difficulty: Easy
Time Required: 15 minutes

Here's How:

  1. In a small, heavy saucepan, melt 2 tablespoons of butter over low heat.
  2. Blend 2 tablespoons of flour into the melted butter.
  3. Add 1/4 teaspoon of salt.
  4. Cook over low heat, stirring, for 4 to 5 minutes. Cooking for this length of time will minimize 'flour' taste.
  5. Slowly add 1 cup of milk, stirring constantly.
  6. Continue cooking slowly until smooth and thickened.
  7. For thin white sauce, follow the instructions above, but use 1 tablespoon of butter and 1 tablespoon of flour. Thin white sauce is used in cream soups.
  8. For thick white sauce, follow the instructions above, but use 3 tablespoons of butter and 3 tablespoons of flour. Thick white sauce is used in soufflés.
  9. For heavy white sauce, follow the instructions above, but use 4 tablespoons of butter and 4 tablespoons of flour. Heavy white sauce is used as a binder for croquettes.

Tips:

  1. To make the standard Béchamel, after adding the milk to the medium white sauce recipe add 1 small onion studded with 3 cloves, a bay leaf, and a grating of nutmeg.
  2. Light stock, cream, or a combination may be used in place of the milk.
  3. Add more flavor by seasoning with celery salt, nutmeg, a teaspoon of lemon juice, onion juice, or sherry, or a few tablespoons of chopped chives or parsley .

What You Need:

  • Heavy saucepan
  • 2 tbsp butter
  • 2 tbsp flour
  • 1/4 tsp salt
  • 1 cup milk

※何度か、繰り返し作ってみている。

ホワイトソースも、最初はダマになって全然ダメだったけど、少しずつうまくなってきた。

ホワイトソースを作ったり、オーブンで焼いたりしていると、ちゃんと料理してる感があっていいね。

卵が余っている時は、ホワイトソースと一緒に、つなぎとして少しだけ加えるといい感じ。

アボカド、ツナなども合いそう。



※イギリス英語へ慣れることと、イギリス情報を得るために、

イギリス関連のDVDを借りてみた。

Notting Hill は、内容は、、、ハリウッド。

Notting Hillは、住む場所の候補なんだよね。

もう少しGumtreeなどで調べたり、ロンドンに住んでいたMichelleに訊いてみようと思う。

もう一本は、Monty Python's The Meaning of Life。

適当に流して見たけど、うーん、ちょっと古すぎる。

まあ、モンティパイソンがどんな感じか、が分かっただけでも、イギリス用の雑学として、いいかな。

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